Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

24 Kasım 2020 Salı

Hitler'in Şampuanı

 


30 Nisan 1945’te 55 yaşında ölen dünya tarihinin en büyük soykırımcıları arasında yer alan Adolf Hitler; inşaatlarda işçi olarak çalıştığı yıllarda anti-semitizm (Yahudi Düşmanlığı)düşüncesini savunmaya başlamıştır. İlk başlarda bu fikre karşı çıksa da sonraları Yahudilerin birbirini her alanda kayırdıklarını görünce Yahudileri sevmemeye başlamıştır.

 

Daha sonra Alman ordusuna katılan ve çeşitli görevler yapan Adolf Hitler; Alman İşçi Partisi (Deutsche Arbeiterpartei, DAP) partisine katılarak zaman içerisinde en üst mertebeye gelerek 1923 yılında partinin adını Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiter Partei, NSDAP) değiştirmiştir. Taraftarlarına da kısaca NAZİ adı verildi. Partinin 25 maddelik programının ilk maddesi Almanya’nın Versay’ın ezikliğinden kurtarılmasını içermektedir. Alman vatandaşlığının yalnız Alman kanını taşıyan bireylerden oluşması gerekliliği de bu maddelerden bir tanesidir.

 



İlerleyen yıllar Adolf Hitler’in amacına ulaşmak için yaptığı / yaptırdığı söylenen çeşitli olaylarla doludur. İnsanları çok çabuk etkilemesi ile tanınan Hitler’in bu özelliği NAZİ propagandası ile birleştirilerek halka sunuluyor ve Hitler’in üstün insan olduğu lanse ediliyordu.

 

Şimdi gelelim TV’lerde dönen Hitler’li şampuan reklamına…

 

Reklam Sektöründe dikkat edilmesi gereken unsurlardan bir tanesi rakibin kötülenmemesi, kendi ürünün üstün özelliklerinin lanse edilmesidir… Diğer bir unsurda eğer reklamda ünlü bir kullanılacaksa bu ünlünün toplumda kabul görmüş, güvenilir ve inandırıcı olmasıdır.

 

Hitler’li şampuan reklamını incelediğimizde ise bunlara dikkat edilmemiş olduğunu görüyoruz.

 

Ali Desidero’lu maço Derby reklamları aklıma geliyor bu aşamada. Milliyetçilik ilkesi üzerine oturtulan bu reklamlar o dönem dünya devi Gilette’nin reklam stratejisini değiştirmesine neden olmuştu. Daha sonraları Derby bazı konuların farkına varmış ve “hayatımız derby” ile sekiz sekizlik bir reklam çalışmasına imza atmıştı.

 

Tekrar Hitler’li reklama dönecek olursak öncelikle reklamı yapan ajansı bu çılgınca çalışmadan dolayı tebrik etmek isterim! Bana göre başarılı reklam, yazar kasayı son sürat çalıştıran reklamdır. İnsanlardan sabun imal eden bir kişinin şampuan reklamında olması ve bu şampuanı alın demesi ne kadar inandırıcı olur bilmem. Dikkat çektiği ise kesin. Bu reklam ürünü sattırır mı bilemiyorum.

 

Bir sözümde bu ürünün sahiplerine… Reklam ajansı, metin yazarı, sanat yönetmeni, ajans sahibi vb. bir çılgınlık yapmışlar… Hitler’li bir reklama nasıl olmuşta izin vermişler? Bu noktada aklına gelen tek nokta şudur: Amaç satış yapmak değil de sadece dikkat çekmek ise bence başarı %100.

 

Reklamda kullanılan metnin bir kısmı “Kadın elbisesi giymiyorsan, kadın şampuanı da kullanma. Artık yüzde 100 erkek şampuanı B..…… var. Erkeksen B..… kullanırsın.” Metin ve slogan kışkırtıcı. Dediğim gibi dikkat çektiği kesin. Cevaplanması gereken soru şu: satar mı satmaz mı?

 

Reklamın iyisi kötüsü olmaz diyenler bir kez daha düşünsünler… İnsanları sabun yapan insanlık suçu işleyen birinin reklamlarda kullanılması bin kez düşünülmesi gereken bir konudur.

 

Reklamın iyisi de olur kötüsü de olur.


Not: 23 Mart 2012 de kalem alınan yazım o dönemde çeşitli basın organlarında yayınlanmıştır. Maziden kalanlar serisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox