Her yazar adayı yazmaya nereden başlayacağını ve nasıl yazacağını defalarca sormuştur. Her yazar adayı bu soruyu kendine bir çok kez sormuştur. Bazı basit kurallar, bizim iyi yazmamızı sağlar. Dikkat edilecek bu basit kurallar bir yandan yazınızın görsel olarak iyi görünmesini sağlarken, diğer yandan da iyi okunmasını sağlar. Burada bahsi geçen iyi okunma ve iyi görünmenin içerikle bir ilgisi yoktur. Anlatılmak istenen işin görselliği ile ilgili olan kısmıdır sadece. Yani biçimsellik kısmıdır. Her ne yazıyorsanız yazın, biçimsellikle ilgili uyulması gereken bazı basit kurallar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Paragrafsız bir yazı uzun ve ürkütücü bir yapıya, başka bir değişle bir duvara benzer. Haliyle böyle bir duvarla kimse karşılaşmak istemez. Dolayısıyla yazınızı da kimse okumaz. Bunun için mutlaka sık sık paragraf yapılması gereklidir.
- Espas konusuna daha önce değinmiştim. Dolayısıyla her noktalama işaretinden sonra (virgül, nokta, ünlem, soru işareti, iki nokta üst üste) mutlaka espas kullanılmalıdır. Bunlara dikkat etmezsek karmakarışık bir cümle topluluğumuz olur. Hiç birini diğerinden ayırt edemeyiz.
- Sade yazmak basit yazdığınız anlamına gelmez ve ne kadar sade yazabiliyorsak yazdıklarınınız okuyucuya o kadar güzel görüneceğinden emin olun. Başka bir değişle ne kadar noktalama işaretini az kullanırsak o kadar iyi olur. Gereksiz tırnaklardan, parantezlerden, çizgilerden vb. işaretlerden kaçınmak iyi yazmanın mihenk taşları arasında yer alır. Sonuç olarak noktalama işaretlerini sadece gerektiğinde ve zorunlu durumlarda kullanıyoruz.
- En önemli maddelerden biri de imla kurallarına sonuna kadar uymakta yatıyor. İmla kuralları dilin birliğini, düzenini sağlar. Yanılmamak için bir imla kılavuzu bulundurmakta fayda vardır.
- Kısa cümleler, uzun cümlelere oranla okumada büyük avantajlar sağlar. Aksine birçok yazar ya da yazar adayı uzun katar misali cümleleri birbirinin peşine sıralayarak kelimeler konusunda ne kadar usta olduklarını göstermeye çalışırlar. Bu anlayış maalesef yanlıştır. Unutulmamalıdır ki, uzun cümlelerin vermek istediği mesajın algılanması çok zordur.
- Eski dönemlerde yazarlar kağıt ve kalem, sonrasında ise daktilo kullanırlardı. Şimdilerde ise bilgisayarların yaşantımıza girmesi ile farklı punto ve fontlarda yazılar yazılmaya başlandı. İnternette paylaşılan bu yazıların binlerce farklı bilgisayarda açılacağı hesaplanarak sık tercih edilen yazı fontunda ve puntosunda yazılması doğru olacaktır.
- Yukarıda 2. maddede gerekli yerlerde boşluklar bırakmanız tavsiye edildi. Boşluk bırakma işi yazma sanatı için önem taşımaktadır. Bir yazının bütününün biçimsel manada sıcak görünmesi, altta üstten ve yanlardan uygun boşlular bırakılmasına bağlıdır. Bunları ihmal etmeyin. Derli toplu bir görüntünün, karmaşa karşısında her zaman avantajlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
- Yazdığımız yazılarda bazı durumlarda belirleyici ya da vurgulayıcı sözcük ya da sözcükler kullanmak zorunda kalabiliriz. Dikkat çekici olması bakımından bunları farklı font ve puntoda yazabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder