Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

29 Kasım 2020 Pazar

Kedi sahiplenmek için 10 farklı neden




Komik maskaralıkları palyaçoya benzemeleri, bağımlılık yapan mırıltıları yanında iyi bir arkadaş olabilmeleri hatta sırdaş olmaları kedileri hayatımıza almamız için belirgin sebeplerin başında gelmektedir.

Bu yazımızda evcil hayvan sahiplenmek isteyenlere neden bir kedi sahiplenmeleri gerektiği konusunda rehber olabilecek bilgiler paylaşmak istiyorum

 

Kediler eğlencelidirler.


Kedi sahiplerinin hepsi buna katılacaktır. Eğer bir kediniz varsa hayat asla sıkıcı olmaz. Her an beklenmeyen bir durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Kediler, evcil hayvanların komedyenleri desek yalan söylemiş olmayız. Bir karton kutu, poşet, yuvarlatılmış bir kağıt parçası ile yaptıkları ile asla ve asla sizi rutine sokmazlar. Ne zaman ne yapacakları belli olmaz. Onların eğlenceli dünyaları gülümseyen bir yüz ifadesine sahip olduğunuz anlamına gelir. Her zaman her yerde eğlence.





Çalışan insanlar için en uygun “evcil hayvan” seçeneğidir, kediler


Köpekler sürekli sahiplerine bağımlıdır. Kedilerin ise sürekli ilgiye ihtiyaçları yoktur. Bu yüzden de siz işteyken çok da telaş yapmayacaklardır. Sizinle kaliteli ve düzenli bir zaman geçirdikleri sürece kediniz mutlu olacaktır. Yapmanız gereken belli saat dilimlerinde onu sevmeniz ve zaman ayırdığınızdan emin olmanızdır.

 

Kediler, mükemmel apartman hayvanlarıdır.


Kediler, kapalı yaşam tarzını benimseyen hayvan grubundadır. Bu yüzden apartman dairesi gibi alanlar kedilerin yaşam alanları için ideal yerlerdir.  Sizinler güzel, kaliteli zaman geçirdiği ve egzersiz yaptığı sürece mutlu olacaktır. Apartman yaşamı kedinizi, dış ortamdaki belirgin tehlikelerden de uzak tutacaktır. Trafik, bazı bulaşıcı hastalıklar ve parazitler, diğer kediler ile kavgalar gibi unsurlardan uzak kalacağı için rahat bir hayatı olacaktır.

 

Bilinenin aksine kediler tembeldir.


İnsan zaten hayatın içinde her gün stresli ve telaş içerisinde yaşamaktadır.  Bazen oluruna bırakmak, biraz tembellik yapmak iyi gelir, insana. Kedilerde her ne kadar belli egzersiz ve uyarılmaya ihtiyaç duysa da bu çok yoğun değildir. Tembellik zamanı kedi en iyi arkadaştır. Zamanının çoğunu dinlenmekle geçirir.





Kedilerin tedavi edici oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.


Evet, kediler tedavi edicidir. Her ne kadar mırıldanmalarındaki sır bilimsel olarak çözülmemişse de kedinizi kucağınıza alıp, tüyleri okşamak, mırıltısını dinlemek size çok iyi gelecektir. Bu tezimizin doğruluğunu kedi sahibi olan bir arkadaşınıza sorarak teyit edebilirsiniz. Kedilerin; insanların stres, endişe, depresyon ve yalnızlıkla başa çıkma yetenekleri üzerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür. . Bir kediyi barınaktan/ sokaktan evinize almak, mutluluk duygunuzu ve genel refahınızı artırabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bir kediye sahip olmanın kardiyovasküler hastalık ve felçten ölüm riskini azaltabileceğini buldu. Klinik ve deneysel alerjiye göre kediler çocukların astıma karşı direncini arttırmaktadır.

Kedilerin, sağlık üzerine faydalarını başka bir yazımda uzun uzun anlatacağım.

 

Kediler de kişilik sahibidir.


Kedilerin nankör olduğuna dair olumsuz bir düşünce vardır. Oysa her kedi sahibi bilir ki, hiçbir kedi bir diğerine asla benzemez. Farklı kişiliklere sahiptirler. Eğlenceli sevgi dolu ve karakterli hayvanlardır. Onları özel yapan ise, benzersiz tuhaflıklarıdır.

 

Kediden daha temiz ev arkadaşı bulamazsınız


Kediler temizlik konusunda oldukça titiz hayvanlardır. Güzel gözükmek için saatlerini tüylerini yalayarak geçirirler. Tuvalet eğitimlerini inanılmaz bir hızda öğreniyorlar. Yeterli büyüklükte ya da sayıda kap sağladığınızda ve düzenli temizleme yaptığınızda evinizin başka alanında bir sürprizle karşılaşmazsınız.

 

Çok akıllı hayvanladır


Toplumda kedilerin eğitilemediği, sadece köpeklerin eğitilebildiği gibi yanlış bir düşünce vardır. Oysa kediler çok ama çok akıllıdır. Olumlu pekiştirme eğitimleri ve ödül mamaları ile kedilere birçok şey öğretilebilir. Beşlik çakmaları, oturup kalkmaları ve bazı oyunlar gibi…

 

Aile hayatına uyumludurlar.


Kedilerin çoğunluğu huzurlu bir yaşam tarzını tercih ederken, diğer yandan da aile hayatına da kolaylıkla adapte olabilmektedirler. Kediler aile bireylerinden bir tanesine daha yakındır, ancak tüm aile bireylerini bir arada görmekten keyif duyarlar. Sakin ve eğlenceli kedi ırkları çocuklu aileler için daha uygun olurken, sessiz tabir edilen kediler yetişkinler için daha uygundur. Kedi ırk özelliklerine bakılmalı.





Ve son olarak kedilerin size ihtiyacı var


Maalesef günümüzde sokaklarda yaşamak zorunda kalan birçok kedi ve köpek var. Sokak kedileri, sokaklarda kısa, zor hayatlar yaşar ve asla yaşlılıktan ölmezler. Sokaklarda yaşayan kediler ortam ve bakım şartları çok iyi olması durumunda bile en fazla 2-4 yıl yaşayabilmektedir. Oysaki kedilerin yaşam ömürleri sevgi, bakım vb unsurların sağlanması durumunda 12-25 yıl arasında değişebilmektedir. Yanı sıra sokaktan bir hayvanı kurtarma fikri sizi olumlu yönde etkileyecek ve duygularınıza yansıyacaktır.



Yazımı buraya kadar okuysanız, büyük ihtimalle “artık ben de bir kedi sahiplenmeliyim” duygusuna kapıldığınızı düşünmekteyim. Kendinize ve sokakta yaşayan bir kediye iyilik yapma zamanı geldi, artık hayatı ıskalamayın. Mutlu insanlara siz de katılın.


İnsan yaşı ile kedim kaç yaşında yazımı okuyabilirsiniz


Son olarak bu yazı sonrası bir kedi sahiplenir ve hayatınızda bir değişim hissediyorsanız lütfen bizimle paylaşın.


Sahiplendirdiğim ve bakımını üstlendiğim kediler içn bizi takip edebilirisiniz. BURAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox