Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

8 Aralık 2020 Salı

İnsan Yaşı İle Kedim Kaç Yaşında?




Kedim kaç yaşında? Ya da kedim insan yaşı ile kaç yaşında soruları hayvan besleyenlerin en sık karşılaştıkları soruların başında geliyor. Bu büyük bir merak konusu. Oysa hayvan besleyen ve beslemek isteyenler için bunun çok da önemli olduğunu düşünmüyorum. Şahsen ben olayın sadece mutluluk kısmındayım. Kaldı ki, ben böyle bir kıyaslamanın ya da hesaplamanın yersiz olduğu düşüncesindeyim. "50 yaşında kedim var, saçları bile beyazlamadı" diye hava mı atacağım? Benimkisi 20 yaşında hala kum yerine koltuğa işiyor mu diyeceğim? Bence gereksiz olsa da merak edenler için orta çaplı bir araştırma yaptım ve bulduklarımı sizinle paylaşacağım.


Kedi yaşı ve insan yaşı kıyaslaması konusunda çok farklı inanış ve efsaneler bulunmaktadır. 


Bir inanışa göre "bir insan yılı bir kedi yılına eşittir" Oysa bakıldığında bir yaşındaki bir kedi yedi yaşındaki çocuktan daha olgundur. Başka bir inanışa göre ise "3 aylık kedi 5 yaşında, 6 aylık kedi 10 yaşında ve 1 yaşındaki bir kedi de 15 yaşında" olduğu, 2 yaşındaki bir kedinin 24 yaşında kabul edildiği bilgiler arasında. Sonraki her bir yıl için ise 4 yaş ilave edilerek hesaplama yapılıyor.


Kedi yaşı İnsan yaşı

2 ..............24

3 ..............28

4 ..............32

5 ..............36

6 ..............40

7 ..............44

8 ..............48

9 ..............52

10..............56

11..............60

12..............64

13..............68

14..............72

15..............76

16..............80

17..............84

18..............88

19..............92

20..............96

21.............100

22.............104

23.............108

24.............112

25.............116

26.............120





Kedim insan yaşında kaç yaşında?


İnsan ve kedi yılları arasındaki ilişkiyi, kıyaslamayı hesaplamanın kanıta dayalı bilimsel bir açıklaması maalesef olmamasına rağmen bazı çalışmalar (fiziksel gelişme dikkate alınarak yapıldığını düşünüyorum) neticesinde söyle bir veri elde edilmiş. "kabaca bir kedinin hayatının ilk iki yılını bir insanın ilk 25 yılına eşit olduğu" kabul edilir. Bundan sonra, her ek yıl yaklaşık dört 'kedi yılıdır. 


Kedim ortalama kaç yaşına kadar yaşar?


Net bir cevap vermek olanaksız da olsa doğru bakım kural ve yöntemleri uygulanması, sağlık kontrollerinin uygun aralıklarla yapılması ve beslenmeye bağlı olarak ev ortamında hayatına devam eden kedilerin 16 - 18 yıl arasında bir ömür sürdürmesi olasıdır. Bazen bu sayının 20'ye ulaştığı bilgisi bulunmaktadır. Bununla birlikte ırk ve cinsinin yaşama etkisi de bulunmaktadır. Örn: Siyam, Manx ırklarının diğer kedilere göre daha uzun yaşadıkları bildirilmiştir. Dünya tarihinde en yaşlı kedi unvanı, 3 Ağustos 1967 senesinde doğan ve 6 Ağustos 2005'de ölen Creme Puff adlı kediye ait. Creme Puff tam olarak 38 yıl 3 gün yaşayarak bir rekora imza atmış. İnsan yaşı ile büyüleyici bir yaşam....


Kedilerin yaşam süreleri son yıllarda gözle görülür şekilde arttı. Toplum bilincinin oluşması, hayvan sevgisinin artması, bu hayvanları evin bireyi gözüyle görülesi, sağlıklı beslenme, aşı vb sağlık problemlerinin dikkate alınması, duygusal besleme gibi etkenler ile kedilerin ortalama yaşam süreleri son birkaç on yılda çarpıcı biçimde arttı. Asla yeterli olmamasına rağmen, kedi dostlarımızla birlikte gittikçe daha fazla zaman geçiriyoruz ve bu başlı başına harika bir şey.





Kedimin yaşını nasıl öğrenebilirim?


Bir kedi sahiplendireceksiniz ya da sahipleneceksiniz, ilk sorular cinsi ne, adı ne, cinsiyeti ne, kaç yaşında gibi sorulardır.  Eğer kedi sizin evinizde doğdu ise bu çok kolay, çünkü doğum gününü biliyorsunuz demektir. Eğer kedi dışarıdan geldi ise yaşını öğrenebilmek için onu bir veteriner hekime götürmelisiniz. Veteriner hekimler de bir kedinin yaşını tespit edebilmek için dişlerine bakarlar. 


Diş Kontrolü


Diş kontrolü, kedi dostumuzun doğum günü partisini ne  zaman yapacağımızı kesin olarak belirleyemese de yine de yakın bir sonuca ulaştırabilir. Diş kontrolünün parametrelerini şu şekilde sıralayabiliriz; 


  • Kedinin ilk dişleri 2-4 hafta arasında çıkar.
  • Kalıcı beyaz dişler yaklaşık 4. aydan itibaren çıkmaya başlar (bazı türlerde 6 ay)
  • Tek tük dişlerde bulunan sarı lekeler (tartar) kedinin 1 -2 yaş aralığında olduğunu gösterebilir.
  • Bu lekeler tüm dişlere var ise kedi muhtemelen 3-5 yaş aralığındadır.
  • Eksik diş 10-15 yılları arasında görülür. (normal koşullarda, kaza vb hariç)


Not: Sadece dişlere bakıp karar vermek hataları da yanında getirebilir. Kedilerin yaşlarına bakılmaksızın farklı etkenlere bağlı olarak daha kötü dişlere sahip olabileceği unutulmamalıdır. 


Göz Kontrolü


Dişlerden sonra kedinin gözleri de kedi dostumuzun yaşı hakkında yararlı bazı ip uçları verebilir. Pürüzsüz görünen bir iris ile çatlaksı görünen bir iris arasındaki fark, genç kedi ile daha yaşlı kediyi ayırmamızı sağlar. Genellikle 12 yaşından sonra kedilerin gözleri bulanıklaşmaya başlar. Dostunuzun gözünde yırtılma ya da göz akıntısı (farklı etmenlerce de oluşabilir) fark ederseniz muhtemelen elinizde yaşlı bir kedi var demektir. 





Kas ve Kemiklerim Kontrolü


Aynı insanlarda da olduğu gibi yaş kavramı görünüşün ardına saklanabilir. Bizlerde olduğu gibi yüksek aktiviteye sahip kedi dostumuzun kas yapısı yaşı hakkında ipuçları verebilir. Oynamak, koşmak ve zıplayıp durmak genç kedilerin işidir. Dolayısıyla, kedi dostumuz, kas kütlesinin kaybetmemek için bu tür faaliyetleri azaltıyor veya tamamen vaz geçiyorsa bu yaşlılık belirtisi olarak algılanabilir. Kemiklerin ortaya çıkması, deri sarkması vb durumlar yaşlandığını işaret ediyor olabilir. 





Deri, Kürk Kontrolü


Kedi dostumuzun kürk yapışı yaşa göre değişiklik göstermektedir. İnce, yumuşak ipeksi kürk genç kedilerde görülür. Yaşlı kediler ise daha kalın ve kaba kürke sahip olma eğilimindedir.


Yazımı son satıra kadar okudu iseniz ya bir kediniz vardır ya da kedi sahiplenmeye hazırsınız demektir. Eğer bir kedi sahiplenme düşüncesi içerisindeyseniz "Kedi sahiplenmek için 10 neden" adlı yazımı da okumak isteyebilirsiniz.


Not: Yazıda kullanılan fotoğraflar kendime aittir. Yazı fotoğrafları ve içeriği kaynak gösterilmek ve izin alınmak kaydı ile başka yerlerde yayınlanabilir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox