Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

6 Aralık 2010 Pazartesi

Kayıp kentin Hazineleri - 3 (Clandıras Köprüsü)

Uşak merkeze 35 km uzaklıktaki Karahallı ilçesi Banaz Çayı üzerinde yer alan Cılandıras (Ceylandras) köprüsünün yapımına ilişkin iki farklı görüş bulunmaktadır. Bazı kaynaklara göre M.Ö. 600 yıllarında Lidyalılar tarafından yapıldığı belirtilmiş, bazı kaynaklara göre de Roma dönemine ait olduğu belirtilmiştir. Köprü büyük ihtimalle Kral Yolu’nun bir parçası olarak inşa edilmiş. İki faklı görüşe rağmen köprünün Lidyalılar tarafından yapıldığı görüşü hakimdir.

Denizli – Uşak Kral yolu üzerinde bulunan Clandıras köprüsü, Uşak’a gitmek için kullanılmaktaydı. Köprü bölge ticaretinde büyük öneme sahipti.

24 metre uzunluğunda 1,75 metre genişliğinde ve 17 metre derinliğindeki köprü hafif sivri, tek gözlü ve kesme taştan imal edilmiştir. Ölçüleri ve tabliye kısmının da çok az oluşu dikkate alındığında köprünün yaya geçişleri için imal edildiği düşünülebilir. Köprünün kemer taşları kalemle işlenmiş, ziyanalı olarak birbirine kenetlenmiştir.

Köprü yıllar içerisinde çeşitli onarımlar geçirmiş, son olarak Karahallı Belediyesi’nin çalışmaları ile tabliyesi betonlaştırılmış ve korkuluk eklenmiştir. Yanı başındaki şelalesi ile günümüzde mesire yeri olarak kullanılmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox