Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

4 Kasım 2010 Perşembe

Kayıp kentin hazineleri


Tam tamına 25 yıl boyunca Amerika Metropolitan Müzesinde sergilenen Lidyalıların son kralı Kroisos’un hazineleri bilinen adıyla Karun Hazineleri birçoğumuz tarafından pek de bilinmeyen Ege bölgesinin şirin ili Uşak Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.

M.Ö. 6. yüzyıldan kalan bu eserlerin bilinen hikayesi 1965 yılında Uşak ili Güre köyü sınırları içerisinde yer alan Toptepe Tümülüsü’nün kaçak kazısı ile başladı. Hemen ardından 1966’ta İkiztepe Tümülüsü soyuldu ve çıkan eserler yurtdışına kaçırıldı. Vahim durum ancak köylülerin aralarındaki paylaşım sorunu ile yapılan bir ihbar sonrasında ortaya çıktı. Eserlerin yurtdışından ülkemize getirilmesi için tam tamına 40 milyon dolar para harcandı. Ya eserlerin değeri? Kesin olarak bilinmiyor. Eserlerin arasında bulunan ve en değerli olanı olarak tabir edilen kanatlı deniz atı broşu ise bugün hala gerçek mi imitasyon mu tartışmalarını devam ettiriyor. 25 yıl boyunca Metropolitan müzesinde sergilenen 363 parça eserden sadece bir tanesi olan kanatlı denizatı oradayken mi sahteydi? Yoksa kanatlı denizatı Uşak’ta sergilenirken mi değiştirildi? Bu soruların yanıtlarını vermek elbette zor. Eserlerin tekrar kendi vatanına getirilmesi için çok büyük emek sarf eden hatta dönmesini sağlayan da diyebiliriz gazeteci Özgen ACAR bu konudaki yazıları oldukça manidar.

Hazine hakkında bazı rakamsal bilgiler vermek gerekirse, 1965’te ilk kazılan Toptepe Tümülüsünde çıkan hazineler, hazine odasına tünel kazarak giren 5 kişi tarafından dönemin parası ile 65.000.TL sına satılır. 1966 İkiztepe tümülüsü ise 11 kişi tarafından kazılır ve oda içerisinde bulunan 150 parça nadide eser 160.000. TL sına satılır. Üçüncü soygun ise 1968 yılında gerçekleştirilir ve Aktepe tümülüsünde gerçekleşen bu kazıda çıkan kabartma ve resimler 40.000.TL sına satılır.

New York Metropoltian Müzesinde sergilen tüm eserler 1985 senesinde gazeteci Özgen ACAR tarafından fark edilir be dönemim Kültür Bakanlığı uyarılır. 1987 yılında dava açılır ve 40 milyon doları bulan masrafa yol açan hukuki süreç sonrasında eserler 1993’te Türkiye’ye geri getirilir.

1996 yılından bu yana Uşak arkeoloji Müzesinde sergilenen ve dünyada bir eşinin olmadığı bilinen 450 adetlik Karun Hazinelerinin müzede ancak 300 adetlik bölümü sergilenmektedir. Toplamda 35.769 eseri bünyesinde bulunduran müzede ancak bu eserlerin %10 sergilenebilmektedir.

Dünyada bir eşi daha olmadığı söylenen bu eserleri görmek için yapmanız gereken çok basit. Akdeniz ya da Ege kıyılarına tatile giderken 1-2 saatinizi buraya ayırmanız size dünya üzerindeki en büyük hazineyi görmenize vesile olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox