Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

23 Ekim 2019 Çarşamba

Ankara Kedisi ile Van Kedisi arasındaki farklar


Dünyanın hayran kaldığı, bir dönem saraylarda yaşayan bu beyaz pofidikler, beyaz renkli tüylü ve gözlerde çift renk görülmesi nedeniyle sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Türkiye’de Ankara Kedisi ve Van Kedisi olarak tanınsalar da dünyada Türk Ankara Kedisi ve Türk Van Kedisi olarak bilinirler. İki kedinin birbirine karıştırılmasının altında yatan ise “her iki kedinin beyaz tüylü ve iki farklı renk gözlere sahip olduğu” düşüncesidir. Kısaca yanlış bir anlaşılma ile karşı karşıyayız. Ankara Kedisi ile Van Kedisi arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Aşağıdaki fotoğrafta bakımını üstlendiğim kediler buna en güzel örnektir.

Peri ve Paşa



Göz Formu

Ankara kedisinin gözleri badem şeklinde olup, Van Kedisinin gözleri ise yuvarlak formdadır.



Göz rengi

Çift renk göz yapısı her iki kedi ırkında da görülebilmektedir. Çift renk sıklıkla Van Kedisinde görülen genetik bir durumdur. Çift renkli Van kedisinin göz renkleri; mavi-kehribar şeklinde olurken Ankara Kedisinin göz renkleri; mavi-kehribar, sarı-mavi ve ela mavi şeklinde görülmektedir.

Ankara Kedisi


Tüy ve Deri Yapısı

Ankara Kedisi genellikle bembeyaz tüylerle kaplı bir tüy ve post yapısına sahiptir. Ancak, beyaz olabildikleri gibi farklı renklerde de olabilirler. Ankara kedisi uzun tüylü kediler sınıfında yer alır. Tek tabakalı, ince ve uzun ipeksi tüylere sahiptir. Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine oranla daha kısa, kalın ve kadifemsi yapıdadır. Postu kalındır. Genel olarak Van kedisinin baş-kulak hizası ile kuyruk kısmında kahve ve sarı tüyler bulunabilir. Başka bir değişle Van Kedilerinin vücut kısımları beyaz, kafa ve kuyruk bölgelerinde lekeler vardır. Bu lekeler krem, siyah, tekir ve açık kahvemsi renklerde olabilir.



Sağırlık

Ankara Kedilerinde sıklıkla görülen bir durumdur. Eğer kedi erkek ve her iki gözü de mavi renk ise sağırlık durumu söz konusudur. Ancak, her Ankara Kedisi sağır değildir.




Yüz Formaları


Ankara Kedisi keskin yüz hatlarına sahiptir. Üçgen, sivri bir görünümü vardır. Kulakları Van Kedisine oranla daha uzun, dik ve tüylüdür. Kulaklarının uçlarında uzun tüyler bulunur ve belirgin derecede dik kulakları vardır. Burnu orta büyüklüktedir. Van Kedisinin yüzü daha yuvarlak ve yumuşak bir formdadır. Kulakları ise daha geniş şekildedir.



Yavru Van Kedilerinin başında bir veya iki nokta şeklinde siyah tüyler bulunabilir. Bu tüyler aynı zamanda yavru kedinin, iki aylık olana dek gri olan gözlerinin, ileride çift renk göz, yani mavi-kehribar olacağına işaret eder. Bu nokta şeklindeki tüyler, yavru iki aylık olana kadar azalacaktır. Yetişkin olduğunda ise göze çarpmayacak dereceye gelmiş olur.



Tecrübelerime dayanarak bir nokta daha belirtmek isterim. Ankara Kedileri suyu sevmezler. Van Kedileri ise sudan nefret etmezler ise de her Van Kedisinin suyu seveceği manası çıkarılmamalı.



NOT: Eğer sağır bir Ankara Kediniz varsa evden dışarı çıkarmamaya dikkat edin. Zira savunmasızdır. Ev içerisinde de kolaylık olması açısından çıngıraklı bir tasma kullanmanızı deneyimli biri olarak önerebilir.

Bakımını üstlendiğim can dostlarımı takip etmek isterseniz buraya basınız



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox