Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

29 Ocak 2018 Pazartesi

İnternette Fotoğraf Satmak




İnternet üzerinden stok fotoğraf satmak belki de en güzel işlerden bir tanesi. Belli rakamları yakalamanız zaman alıcı olsa da işyeri açma yatırımı, isim hakkı, satış için birilerini ikna etme zorunluluğunuz yoktur. Ancak her fotoğrafın da para etmeyeceğini bilmenizde fayda var.

İnternette fotoğraf satmak için derlediğimiz yazı umarım yardımcı olur,
İnternette stok fotoğraf sitelerine fotoğraf satmak, sermayesiz yapılabilecek en güzel işlerden bir tanesidir. Amatör veya profesyonel bir fotoğrafçıysanız yüksek kaliteli fotoğraflarınızı stok görsel sitelerinde satarak para kazanabilirsiniz. Fotoğraf çekmeden dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Bu noktaları göz ardı ederseniz ortaya çıkabilecek bir takım yasal problemler yüzünden stok fotoğraf siteleri, yolladığınız fotoğrafları yayınlamazlar. Bunların başında üçüncü şahısların hakları var. Mesela sokakta dolaşan bir insanın yüzünü veya mankenlik yapan bir insanın fotoğrafını kendisinden yazılı bir izin belgesi almadan hiçbir yerde yayınlayamazsınız veya 18 yaşından küçük bir insanın fotoğrafını çekip herhangi bir yerde kullanacaksanız ebeveynlerinden imzalı bir belge almak zorundasınız. Stok fotoğraf siteleri duruma göre sizden bu belgeleri isteyebilir. Bir başka önemli konu da markalı veya lisanslı ürünlerin görünmemesi. Mesela coca cola firmasının logosunu şişesinden silseniz üretici firma şişeyi de lisans altına almış olabilir. Her sitenin bu konularda hassasiyeti farklı olabiliyor. Üye olduğunuz sitelerde bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.Bu hassasiyetlere dikkat ederseniz yolladığınız fotoğraflar siteler tarafından daha yüksek oranda kabul edilir.

Belli başlı stok fotoğraf siteleri;

Bu sitenin en iyi tarafı hem ülkemizde temsilciliğinin bulunması hem de Türkçe olmasıdır. Ayrıca ana sayfada bulunan telefonu aradığınızda karşınıza muhatap birini bulabiliyorsunuz. Fotolia'da, görseliniz indirildiği her sefer için bir kredi kazanıyorsunuz. Bir kredi I avro ediyor. Aslında bu oran görselinizin Fotolio için ne kadar ayrıcalıklı olduğuna bağlı olarak değişiyor. Bir görsel üzerinden kazancınız yüzde 30 ile yüzde 61 arası olabiliyor. 50 kredi kazandığınızda paranızı çekebiliyorsunuz.

Fotoğraf alanında en çok iş yapan sitelerden biridir. Fotoğraf kalitesi konusunda çok titiz olan sitenin verdiği komisyon oranı %20. "Royalty-free" (bir kez satın alındıktan sonra telif ücreti ödemeden kullanılabilen) imajlardan oluşan bu muazzam büyüklükteki online portfolyo dergiden gazeteye, web sitelerinden broşüre ve daha birçok alanda kullanılmak üzere dijital imaj satıyor. Eğer çok iyi kalitede fotoğraflarınız varsa ve daha büyük bir kitleye ulaşmak istiyorsanız iStockphoto sizin için ideal bir market olabilir. Bu site büyük kazançlar vadediyor, çünkü dünyanın her yerinden her saniye alışveriş yapılıyor. Fotoğraflar I dolar kadar küçük bir fiyata satılıyor ve yüzde 20'si fotoğraf sahibine kalıyor. Eğer 250'den daha fazla fotoğrafınız satılırsa, bu oran %40'a çıkıyor. Fotoğrafçılar satış miktarlarına göre rütbeye sahip oluyor; mesela 500 download için bronz, 200.000 download için kara elmas. Ayrıca, kullanıcılara yardımcı olan son derece aktif bir forumları var. iStockphoto'nun müşteri servisi konusundaki iyi ünü de onu benzerlerinden öne çıkarıyor.

Nasıl çalışıyor: Burası, kesinlikle tatilde çektiğiniz kareleri koyabileceğiniz bir yer değil. Her fotoğrafın kalitesi iStockphoto takımı tarafından dikkatlice inceleniyor. Ayrıca, fotoğraflarınız onaylanmadan önce işlerinizden üç örneği ve kimlik bilgilerinizi göndermeniz isteniyor.

Sitenin sunduğu komisyon oranı %25 ile %60 arasında değişmektedir.Siteye eğer kaliteli fotoğraflar yollayamazsanız sadece sizi reddetmekle kalmıyor aynı zamanda kotanızı da düşürüyor.

Yeni başlayan stok fotoğrafçılarına yüksek komisyonlar ödeyen bu site, ilginç bir şekilde aynı cömertliği daha deneyimli fotoğrafçılara göstermemektedir. Özellikle amatör fotoğrafçıların ilk üye olması gereken sitelerden biridir. Shutterstock, satılan her fotoğraf için 25 sent ödüyor. Bu fiyat, 500 USD'lik satış yaptıktan sonra 30 sente yükseliyor. Bu miktar, PhotoBox'in veya iStockphoto'nun önerdiğinden çok daha az. Ama Shutterbox, dünyadaki diğer fotoğraf ajanslarından çok daha fazla kullanıcısı olduğunu iddia ediyor. Müşteriler aylık üyelik satın alıyor ve böylelikle birden çok royalty-free görsel indirebiliyor. Ayrıca portfolyonuzun tamamı tek bir tıklamada küçük görseller olarak görüntülenebiliyor.
Bir imaj yüklendikten sonra Shutterstock çalışanları tarafından kontrol ediliyor. Eğer kabul edilirse, 48 saat içinde siteye ekleniyor ve hırsızlığa karşı filigranla işaretleniyor. Tavsiye edilirseniz ekstra g^m para kazanabilirsiniz. Ayrıca, tüm I sorulara yanıt veren oldukça geniş t S.S.S. (FAQ) bölümünden her konuda \ yardım alabilirsiniz Nasıl çalışıyor: Shutterstock, fotoğraf \ onaylama konusundaki sıkılığı sebebiyle '
eleştiriliyor. Sitede ne kadar aktifseniz, arama sonuçları da ona göre değişiyor. Bu sebeple portfolyonuzu sürekli güncel tutmak zorundasınız. Aynı zamanda arama sonuçları, görselin yeniliğine göre de değişiyor. Bu yüzden eski görseller, zaman geçtikçe daha az kazandırıyor.

Bu siteye üye olarak üç şekilde komisyon kazanabiliyorsunuz. Sitede satılan her fotoğrafınız için %50 komisyon, tavsiye linkinizle üye olanların sattığı her fotoğraftan %10 komisyon ve yine tavsiye linkinizle üye olanların indirdiği her fotoğraftan da %15 komisyon kazanabiliyorsunuz.

Bu siteye üye olarak satılan fotoğraflarınızın sayısına göre komisyon oranlarınız artmaktadır. Ayrıca tavsiye linkinizle de komisyonlar kazanabiliyorsunuz. Bu siteye göndereceğiniz fotoğraflarınızın sayısı ve büyüklüğü ile ilgili bir takım kotalar da bulunmaktadır.

Diğerleri;



Stok Fotoğraftan Aylık Ne Kazanılır

100-200 arası fotoğrafınız varsa çok çok tercih edilen bir portfolyonuz yoksa aylık 10-20$ arası para kazanırsınız. Toplamda 4-5 stok fotoğraf sitesinde fotoğrafınızın olduğunu düşünürsek. Ama fotoğraflarınız çok tercih edilen konularda ve güncelse bu para çok çok artar ki bunu inanın tahmin etmek zor.

Stok fotoğraf satmanın çıkış ve iniş grafiği var. Uzun zaman satış için beklerseniz satmaya başladıkça yukarılara çıkarsınız ve satışınız iyice artar sonra teknoloji ilerler trendler değişir ve fotoğrafınızın satış grafiği düşer. Hemen yeni makineniz ile yeni trendlere uygun fotoğrafı yapıştıracaksınız. Çekip hemen sisteme koyacaksınız. Sizi takip edenlere satmaya devam. Yani bir yerde yatışa yer yok. Devamlı portfolyonuzda satış yapan fotoğrafları güncellemeniz lazım.

Stok Fotoğrafta Nelerin Fotoğrafını Çekmek Gerekir

Bunun en iyi cevabı kategorilere göre stok fotoğrafı siteleri incelemek ve en çok satanlara bakmak. Bu konular uluslararası olarak ihtiyaca göre belirlenmiş konular. Üç aşağı beş yukarı tüm stok fotoğraf sitelerinde de aynıdır. Burada en çok satanlar, öne çıkanlar, en yeniler vs gibi sıralayarak hangi fotoğraflar çekilmiş inceleyebilirsiniz. Aynısını çekmenin bir faydası yok. Zaten adam çekmiş. Onun ülkene uyan bölgene uyan modelini çekebilirsin. Ya da buradan hareketle ihtiyacı görebilirsin.

Stok Fotoğrafta En Çok Hangi Fotoğraflar Satar

Grafik tasarımcının reklamcının kullanabileceği fotoğraf çok satar. Yanına yazı yazabileceği, rahatça kroplayabileceği, resim üzerinde çok fazla çalışması gerekmeyecek, birden fazla konuda kullanabileceği, ışığı doğru, kalitesi yüksek fotoğraf çok satar. Konuya hiç değinmek istemiyorum. Konuları hep reklamcı tasarımcı gözüyle düşünmek lazım. Bir konu düşünüyorsanız girin google da görsellerde arayın. En çok olan konuda en fazla ihtiyaç olmuştur. Seçim sizin, ya en çoğa ya da en aza. Fırsat yakalayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Adbox