Ortaya Karışık

Her telden, her demden hikayeler, yazılar

2 Eylül 2010 Perşembe

Konut Kredisi Kullanarak Ev Alacakların Dikkatine!

Türkiye’de yaşayıp da ev sahibi olma hayali kurmayan insan yoktur sanırım. Özellikle orta ve düşük gelirli olanlar bir an önce kiradan kurtulmak, kendi evlerinin sahibi olmak için tüm imkanlarını zorlamaktadırlar. Bu noktada bir çok kişinin yardımına banka kredileri yetişmektedir. Ama nasıl?

Bu yazımda, özellikle proje aşamasında ev satın alacak olan kişilere yönelik ufak tefek bazı önerileri yazmak istiyorum.

Vereceğim bilgiler proje aşamasında ve banka kredisine uygun olan çalışmalara yöneliktir.

Taşınmaz satış vaadi adı verilen sözleşme ile satılan bu konutlarda, sözleşme esnasında her ne kadar tapu teslimi yapılsa da dikkat edilecek bazı hususlar bulunmaktadır.

  1. Hangi koşul altında olursa olsun, taşınmaz satış vaadi sözleşmesini imzalamadan bir avukata incelettiriniz.
  2. Sözleşmenin kanunlar çerçevesinde yasal dayanak olabilmesi için mutlaka noter huzurunda imzalanması gereklidir. Noter huzurunda imzalanmayan sözleşmeler adi hükümdedir.
  3. Mümkün mertebe yüklenici firmanın özel anlaşma yaptığı bankadan konut kredisi kullanınız. Tam tersi ilanlarda özel projeye özel bir yüzde sunuluyorsa bu bir avantaj oluşturacaktır.
  4. Yüklenici firmaya yapacağınız ödemelerin hiç birini elden yapmayınız. Tüm ödemelerinizde gerekçesi ile birlikte banka aracılığı ile gerçekleştiriniz.
  5. Konutun teslim tarihinden itibaren cezai maddeleri iyi inceleyiniz. Gerekirse bunları avukatınız aracılığı ile yeniden istediğiniz gibi yazdırınız.
  6. Satın alma işleminden önce yüklenici firmanın daha önceki projelerini mutlaka internetten, bankalardan gerekirse diğer projelerde oturanlardan sorgulayınız.
  7. Noterde yapılacak olan sözleşmede toplam rakamın bir kısmını yüklenici firmaya kabul ettirebiliyorsanız konut teslimi ile birlikte yapma yoluna gidiniz.
  8. Özel bir konuta özel bir yüzde ile kredi taahhüdünde bulunuluyorsa banka kredisini de avukat aracılığı ile imzalayınız ve imzalamadan önce bankanın müteselsil sorumluluğunu sorgulayınız.
  9. Satın alma işleminden önce (Havuz vb) gibi konut eklentilerinin projede onaylatıp onaylatılmadığını sorgulayınız.
  10. Mümkün mertebe bitmiş, imar iskanı alınmış, hemen oturulabilir tapulu ve kooperatif bağlantısı olmayan evleri tercih ediniz.

Müteselsil Sorumluluk nedir? Kısa ve basit anlatımı zincirleme sorumluluk demektir. Bu bağlamda kredi veren kuruluş yüklenici firma kadar konutun zamanında teslim edilmemesi, ayıplı teslim edilmesi gibi durumlardan sorumlu olabilmektedir. Kredi kullanan kişi Tüketici Hakları Yasası ile korunmuştur. Ancak, korumaya rağmen sözleşmenin detayları konuya hakim bir avukat tarafından imzadan önce mutlaka incelenmelidir.

Bazı projelerde ise bazı bloklar arsa sahibi kooperatifin, geri kalanlarda yüklenici firmanın satışında olabilmektedir. Bu bağlam da yüklenici firmanın çeşitli sebepler ile teslimi yapamaması durumunda kooperatif yüklenici firmaya verdiği tapuların iptali için “tapu iptal davası” açabilir. Bunun için de konut alırken çok ama çok dikkatli olun. 

1 yorum:

  1. tüm söylediklerine katılıyorum sadece biraz eklenti yapıcam kredi çekmek konusunda. bankaların sağladı faiz oranlarının aşağı yukarı bir olduğunu düşüp rastgele bir bankadan kredi çekmesinler. krediçekmeden iii bir araştırma yapılmalıdır bence. faiz oranındaki ufak bi oynama bile konut kredisi gibi yüklü miktarlardaki krediler için büyük anlamlar ifade edebilir. bu yüzden www.hurriyetkiyasla.com gibi karşılaştırma sitelerini kullanabilirler...

    YanıtlaSil

Adbox